Friday, February 6, 2009

AYAM /IKAN PECEL




Bahan:
Ayam
Bawang kecil
Bawang besar
Belacan
Buah Kencur
cilli padi
santan
air 1 cawan
garam secukup rasa
Daun kencur beberapa helai di hiris2(optional)

Ayam dibakar dulu & diketepikan( ayam diketuk sedikit)

Rencah/Bumbu
(Bahan ini semua dibakar)
Bawang kecil 9 ulas
Bawang Putih 2 ulas
Belacan 1/2"

Bahan ditumbuk atau diblender:
Bahan yang telah dibakar(bawang kecil,bawang putih dan belacan)
cili padi 10 tangkai
buah kencur 2 biji

Cara:

1) Ayam dibakar setelah masak diketuk sedikit dan ketepikan dulu.
2) Bahan bumbu: bawang kecil, bawang putih, belacan, cilli padi, buah kencur ditumbuk/ diblender
3) Masukkan semua bahan2 dan santan, ayam, garam dan air sedikit( 1 cawan),masak sampai mendidih baru diangkat tapi
jangan sampai pecah santan.

No comments:

Post a Comment