Wednesday, February 25, 2009

CHERRY BLOSSOM PUDDING











                            
                            Cherry Blossom Pudding

Bahan-bahan 

10gm agar-agar (strips)

10 biji buah laici (dlm tin)
                            21/4 cwn air
                            1 cwn sirap buah laici (air buah laici yg di dlm 
tin)
Gula secukupnya (sy letak 2/3 cwn)
sedikit pewarna merah (optional) (sy guna pewarna merah ceri Nur)
ceri merah - dipotong dua
Cara-cara

Rendam agar agar selama lebih kurang 1 jam.
Gunting buah laici sehingga menjadi bentuk bunga.
Kemudian, cairkan agar-agar dgn air dan sirap buah laici diatas api. Tambah gula secukupnya. Titiskan sedikit pewarna merah jika mahu.
Bila agar2 sudah cair, angkat dan tapiskan agar2.
Tuangkan sedikit agar-agar ke dlm acuan agar agar. Kemudian letakkan laici yg telah digunting bentuk bunga tadi & ceri merah ditengahnya.
Tuangkan lagi agar-agar sehingga penuh. Kemudian, boleh disejukkan.
Boleh dimakan begitu saja ataupun dgn sos kastard.

No comments:

Post a Comment