Friday, March 27, 2009

APAM


Ingredients:
A:
250 g cold cooked rice
1 tsp of grounded 'ragi/chow paeng'
2 tsp sugar
1 1/2 tbsp water

B:
300 g sugar
4 cups water

600 g rice flour (divided into 1/2)
1 tsp 'ACCORD'

C:
1 tsp double action baking powder

Food colorings

Method:

Mix all ingredients A in a container with a lid and leave to ferment for 48 hours.

48 hours later.

Dissolve sugar with the 4 cups of water and then leave to cool.

Blend the fermented rice with 1/2 of the syrup and then mix it with 300 gms of the rice flour and 1 tsp "ACCORD". Pass batter through a fine sieve, and leave to ferment further for about 8 - 9 hours (because of altitude, i was able to steam them after 4 hours, i suppose, the batter will only be ready after 8 hours as suggested for sea level)

4 hours or 8 - 9 hours later.

Add in the rest of the syrup and 300 gms of rice flour. Mix thoroughly.

Heat the cups in the steamer for at least 5 minutes before pouring in the batter.

Dilute C in a little water and mix into batter , add coloring and stir well.

Pour into heated cups - 90% full and steam on high heat for 15 - 20 minutes depending on the sizes of cups.

Cool before serving



(2)APAM ENO

Bahan-bahan
>1 mangkuk tapai nasi
>2 mangkuk tepung beras
>1 mangkuk gula
>2 mangkuk air
>1 bungkus eno (warna biru)
>perwarna
>1/2 sudu besar yis mauripan
>kelapa parut (gaul dengan sedikit garam)
>acuan lompang secukupnya (sapu sedikit minyak pd acuan)

Cara-cara
1.Masukkan tapai nasi, tepung beras, gula, air dan yis ke dalam blender dan kisar hingga halus. Kemudian pindahkan ke dalam bekas dan tutup (peram selama dalam 4-5 jam)
2.Sediakan periuk kukus. Bungkus tutupnya dengan kain. Biarkan air mendidih.
3.Campurkan eno pada adunan tepung tadi. Kacau hingga rata.
4.Bahagikan adunan mengikut warna
5.Sendukkan ke dalam acuan lompang. Jangan penuh sangat, 3/4 sahaja.
6.Susun dalam pengukus tapi jangan terlalu rapat.
7.Kukus selama 10-15 minit dengan api yg kuat.
8.Siap dan sedia dimakan bersama kelapa parut.



(3)APAM MEKAR

sumber dari www.hanieliza.tk/Gambar dari penyulawa (cari.com.my)
APAM MEKAR
Bahan
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate
pewarna merah dan hijau
acuan kertas
Cara
1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam pelastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan



(4)APAM BUTTER

Sumber: Sarah Jasmine
Bahan A
1 cawan gula
1 cawan air
250gm butter
Gula dimasak dengan 1 sudu besar air sehingga hangus. Kemudian masukkan baki air & butter.
Bahan B
3 biji telur
1 ½ cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
2 sudu teh sodium bicarbonate
Cara-caranya
1. Telur & gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan tepung.
3. Masukkan susu cair.
4. Masukkan adunan gula hangus, dikacau hingga rata.
5. Minyakkan cawan lompang & panaskan diatas kukusan.
6. Tuangkan adunan 3/4 penuh & kukus selama 20 min & angkat.
7. Keluarkan apam dari cawan & sejukkan.

No comments:

Post a Comment