Wednesday, March 18, 2009

AYAM GORENG BEREMPAH


resepi nie di ceduk dari mak dara mmg sedap

Bahan-bahan:
500gm kepak ayam
2 camt serbuk kunyit
2 camb serbuk cili - boleh ditambah kalau nakkan rasa pedas
2 camb serbuk ketumbar
1 camb minyak zaitun
2 camb madu
garam secukup rasa
1 camt serbuk lada hitam
sedikit daun kari atau daun ketumbar - dicincang halus
sedikit tepung jagung
minyak

cara:

satukan semua bahan2 dari no. 2 hingga 8 dan masukkan sedikit air utk jadikan paste
masukkan kepak ayam dan digaul rata2 dan perapkan selama 1 jam
sebelum di goreng ayam, taburkan sedikit tepung jagung dan digoreng hingga garing
ayam nie akan nampak kehitaman disebabkan campuran madu



Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong ikut suka
serbuk kunyit
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1cm lengkuas
1cm halia

cara:

gaul rata kesemua bahan dan perapkan seketika atau semalaman
goreng hingga masak dan garing
hidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak

No comments:

Post a Comment