Wednesday, March 18, 2009

NASI LEMAK


5 cawan beras basuh n toskan
1 cawan santan pekat
5 cawan air ( depends on jenis beras)
3 ulas bawang merah mayang
2 inci halia muda hiris
3 helai daun pandan
1 btg serai ketuk
1/2 sudu besar marjerin
garam
basuh beras n toskan
satukan santan, bwg merah, halia, serai, daun pandan , marjerin , air dan garam dalam rice cooker
masak cam biasa....seme org pun tahu..hihihi

Mumsdishes Style:

5 cawan beras basuh n toskan
1 cawan santan pekat
5 cawan air ( depends on jenis beras)
3 helai daun pandan
garam
basuh beras n toskan
satukan santan,  daun pandan ,  air dan garam dalam rice cooker
masak cam biasa....



Bahan-bahan:
150gm ikan bilis
1 camb asam jawa + 150ml air - nie ikut suka
4 camb gula merah + sedikit gula pasir
3 camb sos cili + sos tomato + sedikit air
2 labu bawang besar - dihiris bulat
minyak utk menggoreng
sedikit garam

Bahan2 blend:
20 tangkai cili kering - direndam sekejap dgn air panas
2 labu bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
belacan - optional

cara:

panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan
panaskan minyak, tumis bahan2 blend dan kacau hingga garing
masukkan air asam jawa dan kacau rata
bila mendidih, masukkan gula merah dan garam. perlahankan api dan renihkan selama 15-20 min
tuangkan pula bahan2 sos, kacau hingga mendidih kemudian renihkan semula selama 20 min
masukkan ikan bilis dan bawang besar, kacau rata2
masak 3-4 min kemudian angkat dan sajikan

Makan bersama ayam goreng, timun, ikan bilis goreng, sambal tumis ikan bilis/sotong dan sayur kangkung goreng.

No comments:

Post a Comment