Thursday, August 13, 2009

KEK LAPIS NUTELLA







KEK LAPIS NUTELLA


Bahan-Bahan
500 gm mentega
180 gm gula
1 sudu teh ovellette


10 biji telur (saiz besar)
1 tin (397gm) susu pekat manis


260 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
220 gm Nutella


180 – 200gm Nutella untuk di bubuh pada lapisan kek (lebih pun takpe, sedapp..)


Cara:


1) Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang (kira-kira 10 minit).


2) Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul (kira-kira 7-8 minit)


3) Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.


4) Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.


5) Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan plain. Yg satu lagi dibubuh Nutella dan dikacau rata.


6) Bakarlah selapis selapis. Pada setiap lapisan cokelat, bubuh lagi Nutella (dgn menggunakan sudu, biarkan ia jatuh sedikit-sedikit di atas lapisan kek.
contoh :




7) Bakar sehingga selesai adunan dgn anggaran suhu 180 – 210 darjah Celsius (mengikut kesesuaian oven anda).


P.S.kay mumsdishes tried this lapis but made slight changes & it turn out well too, instead of adding horlicks,(preferred this) replaced with 10g of cocoa powder & 1 teaspoon of choc emulco,hmm..it turn out marvelous too,mb i shd try with horlicks?hmm.. btw thanks to Rozzan for sharing his recipes.Bless you!

No comments:

Post a Comment