Friday, August 21, 2009

KUIH BAKAR LABU



KUIH BAKAR LABU
(sumber : Azizah Mohd Ismail, foto : buku ALMAS)

Bahan
500 g tepung gandum
800 ml santan dari 1 1/2 biji kelapa parut putih
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh pewarna kuning
1/2 sudu teh esen vanilla
300 g labu kuning
200 ml air
5 biji telur
500 gm gula caster

Acuan
Acuan baulu atau acuan pecah 8, atau acuan muffin atau acuan kecil-kecil. Gris sekeliling acuan dengan minyak atau mentega dan ketepikan dahulu.

Cara
Labu dibelah 4 atau 6. Cuci bersih, buang biji tetapi jangan buang kulitnya dahulu. Rebus la sehingga lembut, baru kopek kulitnya dan dikisar dengan 200 ml air sehingga lumat.

Pukul telur dengan gula sehingga kembang. Masukkan suntan, garam, vanilla, pewarna kuning, tepung dan labu. Pukul lagi sampai halus, kemudian tapis. Panaskan ketuhar 170-180 darjah Celsius. Kemudian panaskan acuan-acuan yang hendak digunakan. Tuang adunan kedalam acuan 3/4 penuh. Bakar sehingga kekuning-kuningan dan masak.

PANDUAN
Santan boleh digantikan dengan 1 tin 400 ml COCONUT FLAVOURED CREAMER, campur dengan 400 ml air atau lebih, untuk mendapatkan 800 ml creamer cair.

No comments:

Post a Comment