Bahan-bahan:
300gm tepung gandum
50gm tepung kentang (potato flour)
60gm tepung sagu atau tepung ubi pada yang susah untuk dapatkan tepung sagu
50gm tepung jagung
80gm serbuk hazelnut - kalau susah nak dapat yang serbuk boleh kisarkan kacang hazelnut sehingga halus
40gm kelapa kering (dessicated coconut)
200gm mentega
100gm shortening/crisco
140gm gula kastor

Hiasan:
2 biji kuning telur + 3 sudu besar susu segar + sedikit pewarna kuning - kacau sebati
hirisan badam

cara:

  • pukul mentega, shortening/criso dan gula sehingga kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak mudah jatuh)
  • masukkan semua bahan2 yang lain dan gaul rata sehingga menjadi doh
  • lapikkan freezer bag di atas papan pencanai dan letakkan sedikit adunan tadi dan lapikkan lagi freezer bag di atasnya
  • canaikan adunan setebal 1cm dan kemudian angkat freezer bag yang di lapik di atas adunan tadi
  • canaikan lagi dengan menggunakan penggelek bergigi (gunakan penggelek untuk membuat tart gulung) secara bersilang atau ikut suka masing2
  • terapkan dengan acuan dan susunkan di atas baking tray yang telah dilapik dengan non-stick paper atau griskan
  • sapukan dengan campuran kuning telur tadi dan taburkan dengan hirisan badam di atasnya
  • bakar pada suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak

source: babybatriesya