Thursday, October 8, 2009

LAPIS MANGO CHEESE




Rasa kek ni tak terlalu manis. Bahan2 utama yg digunakan termasuklah KRAFT cream cheese, mango puree dan preserved mango slices.


KEK LAPIS MANGO CHEESE


Bahan-Bahan

450gm mentega
1 tin susu manis
250gm cream cheese
10 biji telur
150gm gula halus
200 gm tepung Hong Kong
1 sudu besar ovalette
100gm Horlick
120 gm preserved mango (digunting kecil-kecil dan digaul dgn mango puree sket supaya lembut )
2 sudu besar mango puree


Cara :

1. Mentega, susu dan cream cheese dipukul hingga putih.

2. Telur, tepung Hong Kong, Horlick dan ovalette dipukul hingga kembang dan pekat.

3. Satukan semua adunan adunan di atas dan gaul hingga rata dan sebati.

4. Bahagi kepada 2 bahagian:- satu bahagian dicampur pewarna jingga (oren) atau kuning, esen mango dan mango puree.- satu bahagian lagi dibiarkan warna asal.

5. Bakar selapis adunan jingga sehingga masak, Kemudian, bakar pula lapisan kedua (plain) dan taburkan preserved mango yg dah digunting2 tadi. Bakarlah sehingga selesai adunan.

sumber:rozzan.blogspot.com

No comments:

Post a Comment