Friday, November 13, 2009

mee bandung muar (mesra.net)






Bahan2nya

1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan Secawan air (alternatively boleh guna sotong rendam, rebus juga, ini style Mee Bandung Tanjung Agas, Muar)
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ - 1 cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut individual preference.
Daun sadri & daun bawang, jika suka (dihiris)

Cara:
Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
Pijarkan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
Masukkan sos tiram
Masukkan udang, daging rebus
Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

Cadangan Hidangan:
Untuk menghidang (Mee bandung ni tak sedap masak in bulk, so kenalah "bancuh" sepinggan-sepinggan.)
Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
Panaskan dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
Masukkan kedalam mangkuk leper, telur diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
Hidangkan.

MUMSDISHES STYLE(shortcut-quick & easy & segera-utk yg tk ada banyak waktu)

Bahan:- Mee Curry Maggie - 1 bungkus
Rempah mee bandung - 1 packet (adabi brand)
sayur sawi - 2 batang
udang/daging ball - suka hati berapa banyak
cilli padi(dihiris) - 2 btg
air 2 cawan
telur (optional) - 1 bj
(senang je..semua lebur..)

Cara:
Masak mee maggie curry macam biasa, masukkan rempah mee bandung, udang/daging ball, sawi
dan cilli padi, biarkan mendidih dan pekat sedikit, barulah masukkan telur dah masak angkat.
(mumsdishes perahkan 2 bj limau kesturi...hmm...nyaman...saya suka skali..)


No comments:

Post a Comment