Tuesday, July 6, 2010

KEK LAPIS REMPAH

Kek lapis rempah ini saya ubah sket resipinya utk mereka yg gemar dgn kek lapis rempah yg lebih lembab (moist). Saya tambahkan sukatan susu pekat manisnya dan lebih sedikit rempah.


KEK LAPIS REMPAH

Bahan-Bahannya:20 biji kuning telur (saiz besar)
5 biji putih telur
13 oz gula halus
18 oz mentega
5 oz tepung Hong Kong
½ tin susu pekat manis
2 oz badam kisar
5 sudu teh rempah kuih (atau ikut citarasa anda)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilli


Cara :

1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.

2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.

3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.

4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.

5. Masukkan badam dan rempah kuih. Kacau hingga rata dan sebati.

6. Ambil loyang yg telah dialas dgn kertas tracing dan disapu dgn mentega. Masukkan 2 senduk lauk adunan ke dalamnya dan mulalah membakar seperti biasa, selapis demi selapis.

7. Lapisan pertama, gunakan api atas bawah, suhu 180 darjah Celsius. Lapisan kedua sehingga selesai, gunakan api atas jer (grill), suhu kira-kira 180 – 200 darjah. Selepas setiap lapisan dibakar, keluarkan loyang dan tekan sedikit dgn penekan kek lapis supaya rata. Kemudian baru dibubuh lapisan kedua. Bakar sehingga selesai.

No comments:

Post a Comment