Tuesday, July 20, 2010

ROLL TAPAK KUDA (LUCKY HOOF ROLLS)




10 NOS. EGGS (USE 5 WHITE ONLY)
130 GM MELTED BUTTER
130 GM PLAIN FLOUR
1 TS BAKING POWDER
200 GM CASTER SUGAR
1 TS VANILLA ESSENCE
2 TBLSP CONDENSE MILK
2 TBLSP MILK POWDER
1TBLSP CHOCOLATE PASTE
2 TBLSP COCOA POWDER
1 TBLSP OVALETT
10 GM ICE CUBES

FILLING

NUTELLA OR CHOCOLATE CREAM FR FILLING
METHODS

1. MIX ALL ABOVE INGREDIENTS, EXCEPT MELTED BUTTER, CHOCOLATE PASTE AND
COCOA POWDER.
2. BEAT AT HIGH SPEED UNTIL FLUFFY, ANDD ADD IN THE MELTED BUTTER.
3. DIVIDE INTO 2 DIVISION AND ONE ADD IN THE CHOCOLATE PASTE, COCOA POWDER
AND ONE LEAVE IT PLAIN.
4.PREPARE 10 X 10 X1 TRAY , LINE WITH BAKING PAPER ON THE BASE AND RUB WITH
BUTTER ALL AROUND AND PREHEAT OVEN AT 180.
5.LAYER WITH BROWN BATTER FIRST THEN WHITE BUT BE CAREFULL DO NOT MIX
THE BATTER OR U CAN USE PIPPING BAG TO LAYER.
6. BAKE FOR ABOUT 15 TO 20 MINS, AFTER TAKING OUT FROM TRAY, MAKE SURE
TURN ON A KITCHEN TOWEL CUT INTO HALF AND SPREAD WITH CHOKC CREAM OR
NUTELLA AND FOLD PLS SEE PICS ATTACHED......

NOTE: THIS CAKE CAN BE FROZEN IT WILL LAST A LONG TIME.

IF YOU KEEP FROZEN PLS WRAP WITH PLASTIC TO AVOID FISHY SMELL.
source@recipe cheftania

VARIASI- frm Rozzan blogspot

KEK TAPAK KUDA

Malam ni saya berkesempatan cuba membuat Kek Tapak Kuda (Horse Shoe). Terdapat beberapa resipi yg sedia ada tapi saya telah menggunakan resipi Pn Aini Salim yg saya tukil dari 'Forum Interaktif Diana'. Berikut adalah beberapa foto yg saya sempat saya petik dan juga resipinya.

Kek Tapak Kuda
(Sumber Resipi : Aini Salim)

Bahan
10 biji kuning telur
5 biji putih telur
225g gula castor
110g tepung gandum atau tepung halus (saya gunakan tpg Hong Kong)
10g susu tepung atau tepung aiskrim vanilla
135ml mentega cair
1 sudu makan rata penstabil (ovalette)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh perasa coklat (saya gunakan chocolate emulco)
1/2 sudu teh serbuk penaik
coklat nutella atau pes kacang hazel

Cara :
1. Satukan telur, gula dan penstabil, lalu pukul perlahan hingga naik dan pekat. Masukkan tepung, susu dan serbuk penaik. Pukul lagi hingga rata.
2. Masukkan mentega cair dan esen vanila, kacau rata.
3. Ambil 5 senduk adunan dan masukkan perasa coklat. Kacau hingga rata. Baki adunan yg plain dimasukkan ke dalam piping bag.
4. Sediakan 2 loyang berukuran 10x10x1 inci, alas dengan kertas dan sapu dengan mentega. Tuang adunan coklat dan ratakan di dalam loyang. Kemudian, picitkan adunan plain dari piping bag- sejalur demi sejalur hingga menutup adunan coklat tadi.(sbb kalau kita tuangkan adunan plain tadi ke atas adunan coklat yg dah rata tu dgn senduk/sudu, tentu ianya tak menjadi rata).
5. Bakar didalam ketuhar bersuhu 180c selama 20-25 minit. Sejukkan seketika.
6. Keluarkan kek dari dalam loyang. Potong tepi keliling kek. Sapu Nutella atau pes kacang hazel di atas lapisan coklat dan lipat dua kek tu. Bungkus dengan kemas dan simpan didalam peti sejuk.

Nota:
1) Walaupun masa membakar dlm resipi ini adalah selama 20-25 minit, saya telah membakar kek ini selama kira-kira 14 - 15 minit di dalam built-in oven saya.
2) Seperkara lagi, walaupun saya telah ambil 6 senduk adunan utk dicampur dgn chocolate emulco, still, bila dah siap 2 loyang, masih lagi ada lebihan adunan yg plain. In future, perhaps saya akan menggunakan loyang yg besar sikit iaitu 11" x 11".

No comments:

Post a Comment