Thursday, August 19, 2010

Pengat Durian

Today mumsdishes recipes will be sardine with thick 'asam pedas' gravy (hmm..my fav dish, the asam pedas recipe without water only hehe..)
So my dessert will be 'jemput2 pisang' and 'pengat durian'(request frm the other half,hmm..quite long didnt cook this,usually during fasting month only


Pengat Durian

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan kacang hijau (dibersihkan dan direbus hingga empuk, ketepikan).
10 ulas durian
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir (boleh dikurangkan ikut suka)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara:
1. Masukkan santan, air, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan kedalam kacang yang direbus tadi. Masak dan kacau sebentar diatas api yang sederhana.
2. Setelah semua bahan2 mesra, masukkan durian. Kacau sentiasa hingga mendidih untuk mengelakkan daripada pecah santan.
3. Rasa kemanisannya dan bolehlah ditutup api. Enak dihidangkan bersama roti putih atau pulut.
@dari dapur ct

p.s. prefer with french loaf or 'roti peranchis'








No comments:

Post a Comment