Saturday, September 4, 2010

LAPIS MUTIARA


 

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )

  • 400gm Mentega
  • 10 Biji Telur
  • 1 Gelas nestum yang telah dikisar
  • 2 Gelas tepung hong kong
  • 1/2 gelas gula dikisar
  • 1/2 Tin Susu Pekat
  • 3 Sudu makan Coklat emulco
  • 500gm Coklat masakan - cairkan
  • 2 sudu makan ovellete
  • Biskut panjang secukupnya

Cara-cara

  1. Mentega dan gula di pukul hingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu
  3. Masukkan ovellet
  4. MAsukkan tepung dan nestum. Pukul hingga rata
  5. Masukkan Coklat emulco & coklat masakan.. Pukul hingga sebati.
  6. MAsukkan susu dan kacau sebati.


  7. 1st_layer
    Bakar adunan dengan cara melapis. Suhu 150'deg selama 10 minit. Ikut ketebalan lapisan


  8. 2nd_layer
    lapisan kedua.. disusun dgn biskut panjang
  9. Buat begini hingga habis adunan. Susun biskut setiap 2 lapis adunan.


  10. Biskut_panjang
    Gambar biskut panjang


  11. Dsc00004_1_
    Gambar gelas utk menyukat tepung..
    @resepi.iluvislam.com

No comments:

Post a Comment