Sunday, March 20, 2011

Daging Keema

Bahan-bahan ( 2 org )
200g daging hancur 
1 biji bwg besar (di dadu) 
1 biji kentang (dadu) 
1 tbsp cili boh 
*1 tsp campuran ketumbar dan jintan (kisar) 
*1 tsp garam masala 
*1 tsp serbuk kunyit 
*1" halia dan 2 ulas bwg putih(tumbuk) 
*2 tsp serbuk kari daging 
1 biji tomato (dadu) 
stgh cwn air 
1 tbsp serbuk badam 
2 pokok daun ketumbar (hiris) 
1 cwn kacang peas 
garam dan bahan perisa secukup rasa 
Cara-cara 1.tumiskan bawang besar sampai kekuningan 2.masukkan cili boh..tumis sampai agak garing 3.masukkan daging hancur..masak sampai warna daging bertukar (sampai masak lah tu..) 4.masukkan bahan bertanda *, tomato dan air. didih selama 5-10minit 5.kemudian, masukkan serbuk badam,daun ketumbar dan kacang peas. tambahkan garam dan bahan perisa secukup rasa... 6.masak dgn api kecil lebih kurang 5 minit.masakan ni mmg tak berkuah..tp kalo suke, bule je tambah air..

No comments:

Post a Comment