Tuesday, April 26, 2011

THAI SAMBAL BELACAN

Nam prik kapee - Thai sambal belacan



Nam prik kapee served with steamed vegetables:
cabbage,long beans,tomatoes and brinjals



5 prik Thai (cili padi) - add more if you want it to be more spicy
1 clove of kra thiam(garlic)
1 tbsp kapee (shrimp paste/belacan)
1 tbsp nam pla (fish sauce)
juice from 1 lime (nam manao)
palm sugar (nam dtahn)

Pound prik Thai, kra thiam and kapee. Add nam pla, nam manao and nam dtahn to taste.

IN MALAY
@Mesra.net Resepi

Bahan-Bahan:
10 - 15 biji cili api
3cm/1 sudu besar belacan
(yang telah dibakar)
1 biji bawang putih
Setengah sudu teh gula
1 sudu teh sos ikan (nampla)
(jika tiada boleh digantikan dengan kicap cair)
1 biji limau nipis
Cara:
1. Cili api, belacan, bawang putih dan gula ditumbuk separuh lumat.
2. Keluarkan bahan yang ditumbuk dimasukkan dalam bekas yang sesuai dan masukkan sos ikan/kicap cair dan perahkan limau nipis serta digaul rata.
Cadangan Hidangan:
Tidak perlu gunakan garam kerana sos ikan/kicap cair sudah cukup untuk memasinkan sambal.
Tambahan:
Sungguh enak dimakan dengan ulan-ulaman, nasi goreng dan sebagai pembuka selera.
Selamat mencuba.

@for variations: add 2 steam prawn for nicer taste

No comments:

Post a Comment