Tuesday, July 19, 2011

AYAM MASAK PADANG


Bahan-Bahan
1 ekor ayam (kira-kira 1½ kg) –dibersihkan, potong ikut suka
3 gelas santan pekat (diambil dari 1 biji kelapa)
atau (400 ml santan kotak + 200 ml air)
1 cawan air
¾ cawan minyak masak
4 ulas bawang merah (b.kecil) –dihiris (utk tumis)
8 helai daun limau purut


Rempah Kisar
2½ sudu besar ketumbar
8 btg lada merah
8 btg lada kering
1 inci halia
½ inci kunyit hidup
3 biji buah keras digoreng
1 inci lengkuas (dititik)
1 btg serai
15 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih

garam secukup rasa
1 sudu teh gula
jus dari 1-2 biji limau kasturi

Cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk Tumis bawang merah yg dihiris tadi hingga kekuningan. Kemudian masukkan rempah kisar dan daun limau purut lalu masak hingga rempah garing, baru masukkan ½ cawan air. Teruskan masak sehingga terbit minyak dan bubuh ½ cawan air.


2. Bila lauk terbit minyak sekali lagi, baru masukkan santan pekat. Biarkan hingga mendidih lalu masukkan ayam, gula, jus limau dan garam. Masak sebentar sehingga ayam empuk dan sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda

No comments:

Post a Comment