Tuesday, July 19, 2011

DAGING GORENG ALA KAPRAU


BAHAN2:
250 gms daging batang pinang dihiris nipis
2 sudu besar paste tomyam (wani guna kiub tomyam maggi dlm 1 1/2 kiub)
cili api diketuk2 (ikut kepedasan. resipi asal mesti pedas)
2 labu bawang besar (dibelah lapan dan dicerai2kan)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili (Kjee guna sos cili Thai)
daun selasih ( k.nor,daun limau purut)

CARA:
Perap daging yang telah dihiris bersama 2 sudu paste tomyam selama ½ jam.

Kemudian tumis 1 labu dulu bawang besar yang telah dikerat 8. 
Masukkan cili api yang telah ditumbuk kasar. Setelah agak garing, masukkan hiriisan daging yang telah diperap dan goreang hingga daging kecut.
Kemudian masukkan kicap manis dan sos cili dan terus goreng. 

Masukkan daun selasih yang telah dipetik2, dicuci dan ditoskan. Kemudian masukkan juga baki 1 labu bawang besar. Setelah bawang besar layu, padamkan api dan hidang.
@alongwaniey.blogspot

No comments:

Post a Comment