Saturday, July 30, 2011

KEK LAPIS BLUEBERRY CHEESE WITH NUTELLA

hmm finally my fav blog master is back,got this new recipe frm him.Thank you RSR..
a combo? good idea,no need to make two cake haha..i like..a combination of recipe, kek lapis blueberry cheese and kek lapis nutella(my all time fav) , excellent combo indeed,must try...cannot wait for very long,will be dreaming of it from now on till the day im baking it..when will that be..hmm..aiyah..so obvious..Raya time lah.. hee..

Bahan-Bahan
500 gm mentega

125 gm Philadelphia cream cheese (jenama KRAFT)
1 sudu besar  ovellette
180 gm gula

10 biji telur (saiz besar)
1 tin (397gm) susu pekat manis

260 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks

300 gm blueberry pie filling
1 sudu teh esen blueberry (optional)
sedikit pewarna ungu

125 gm keju cheddar (jenama KRAFT) (diparut agak halus)
375 gm ( 1 botol) Nutella untuk di bubuh pada lapisan kek

Cara :

1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati. (kira-kira 6 minit)
2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang. (lagi kira-kira 3-4 minit)
3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata. (kira-kira 3-4 minit)
4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu pekat. Pukul sebentar.
5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.

6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
-  Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh blueberry pie filling, esen blueberry dan pewarna ungu.

7. Bakarlah menggunakan loyang 10”x7”, 8”x8” atau 9” x 9” yg telah di alas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius.

8. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Taburkan sedikit keju parut di permukaan lapisan. Bakar dgn api atas bawah sehingga masak. Bagi lapisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill).
Seterusnya, utk lapisan kedua, ambil 2 senduk adunan blueberry  dan ratakan di atas lapisan pertama tadi.
  
9. Utk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Kemudian bubuh Nutella secara “rawak” *random* di permukaannya dgn menggunakan sudu kecil. Bakar hingga masak. Buat begini sehingga habis semua adunan.

Catatan:
Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 ungu atau 1 plain 1 ungu, terserah pada kreativiti dan citarasa anda.
Berat kek ini melebihi 2kg. Berbaloi dok depan oven selama 2 jam kerana hasilnya yg sudah tentui memuaskan anda.
 
Selamat mencuba, 
p.s. nak try3..macam sedap sekali belum try dah terasa2 gitu...hehe..tq Rozzan ,God bless you with good health.amin.
@RSR

No comments:

Post a Comment