Wednesday, August 3, 2011

BISKUT KEJU


BISKUT HATI KEJU

Bahan-Bahan
225 gm mentega
170 gm parutan keju Cheddar
455 gm tepung gandum
1 biji telur (dipukul)
½ sudu teh serbuk lada putih
2 biji kuning (dikocok) – utk sapu atas biskut

Cara:
Tepung diayak dgn lada putih. Setelah itu digaul rata dgn mentega. Masukkan parutan keju lalu digaul lagi. Masukkan telur dan uli hingga menjadi doh yg lembut.

Seterusnya, canai dan teraplah doh dgn menggunakan penerap berbentuk hati. Atur dalam dulang pembakar, sapukan sedikit kuning telur dan bakarlah dgn kepanasan 160 darjah Celsius selama 15 minit atau sehingga masak dan garing.

Resipi Biskut Keju yg selalu saya buat tika Raya ialah Cheese Straw.
cheese-straws-2

CHEESE STRAW

Bahan-Bahan
400 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
250 gm mentega
250 gm keju cheddar (diparut)
1 biji telur (kocok sedikit)
secubit garam
sedikit lada putih serbuk

Cara :
Campurkan kedua-dua tepung bersama garam dan lada putih. Masukkan mentega dgn kaedah "rub-in- method", serta keju parut. Kemudian, gaul semua bahan rata-rata dan masukkan telur. Uli sehingga menjadi doh yg lembut.

Canai adunan doh dan terap menggunakan bentuk yg anda suka. Sapukan sedikit kuning telur dan bakar selama kira-kira 15-20 minit dgn suhu 160-170 darjah Celsius atau sehingga biskutnya kekuningan.
@RSR

for variations:
@Food Network.com

Picture of Zesty Cheese Straws Recipe

Zesty Cheese Straws

Ingredients

  • 1/2 cup (1 stick) butter, at room temperature
  • 2 cups shredded sharp Cheddar, at room temperature
  • 1 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper

Directions

Preheat the oven to 300 degrees F.
In a food processor, add the butter, cheese, flour, salt and cayenne and process until a smooth dough is formed. Scoop it into a cookie press, fitted with a flat ridged tip. Pipe the dough in 2-inch strips onto a lightly greased cookie sheet. (Alternatively, refrigerate the dough for 30 minutes and roll on a lightly floured surface into a 1/4-inch thick rectangle. Cut into smaller rectangles, about 2 by 3-inches, with a pizza wheel or sharp knife.) Bake for 10 to 15 minutes or until lightly browned. Remove to racks to cool.

 

No comments:

Post a Comment