KEK LAPIS LEMPUK DURIAN
Bahan-Bahan
450 gm mentega
2 sudu besar susu pekat manis
350 gm isi durian
1 sudu teh pes durian atau serbuk vanilli
* Pukul semua bahan hingga kembang (kira-kira 6-7 minit) …………. BAHAN (A)
20 biji kuning telur (saiz besar)
4 biji putih telur (saiz besar)
1 sudu besar ovalette
200 gm gula halus
150 gm tepung Hong Kong + 1 sudu teh baking powder
* Pukul semua bahan dgn high speed (selama kira-kira 8 minit) ………… BAHAN (B)
secukup lempok durian (dihiris-hiris)
secukup lempok durian (dihiris-hiris)
Cara:
1) Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A lalu kacau rata2 sehingga sebati.
2) Ambil 2 senduk adunan dan bubuh ke
dalam loyang 10” x 7” yg telah dialas kertas dan digris, lalu di bakar
dgn menggunakan api atas bawah (suhu kira-kira 170 darjah Celsius). Setelah masak lapisan pertama ini, bakarlah lapisan kedua hingga akhir dgn menggunakan api atas jer (grill) -(suhu kira-kira 200 darjah Celsius).
3) Pada setiap lapisan genap (2,4, 6 ...) , bubuhlah di permukaan lapisan kek dgn hirisan2 lempok durian.
4) Buat begini sehingga adunan selesai. Sejukkan kek sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment