Sunday, October 23, 2011

MOIST BANANA CAKE

P1300993
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur gred A
15 gram ovallate
150 gram gula halus
225 gram pisang emas, lecek halus
1 camca teh esen vanilla atau 3-4 titik esen pisang
100 gram mentega dicairkan*
125 gram minyak jagung*(*disatukan)
Badam cincang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak tadi. Ketepikan.
  2. Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan telur dan putar hingga semua bersatu, tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga adunan pekat seperti adunan kueh baulu. Perlahankan kelajuan dan masukkan pisang lecek, putar rata.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis. Akhir sekali tambah minyak jagung + mentega cair tadi, kacau hingga sebati. Tuang dalam tin, tabur badam cincang rata dan bakar 40 - 45 minit atau hingga kuning keemasan. Uji kek dengan mencucuk bahagian tengahnya dengan lidi sate, jika keluar bersih, tanda kek anda telah masak. Sejukkan sebelum dipotong.
p.s..thank you Mat Gebu for sharing this cake,i like..my fav

No comments:

Post a Comment