Wednesday, November 16, 2011

ROXY CAKE



by : Chef Zaidah
@MyKitchen's Recipe

330 gm tepung gandum
240 gm gula halus
600 gm putih telur
60 ml susu cair
150 gm mentega cair - ita tukar kepada minyak Mazola
1 sudu besar ovalette
sedikit pewarna merah jambu, oren dan biru
sedikit perisa strawberry, oren dan lemon
secubit garam

Pukul telur, tepung gandum, gula, ovalette dan susu cair sehingga kembang
Masukkan mentega cair dan kacau rata guna spatula aje.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
Setiap bahagian diletakkan perisa dan warna.
Oren untuk perisa oren, merah jambu untuk strawberry dan biru untuk lemon.
Griskan loyang dgn butter. Panaskan kukusan.
Tuangkan adunan kedalam loyang secara berselang seli.
Ita tuang 3 sudu warna biru ditengah2 loyang, kemudian 3 sudu warna oren betul2 diatas dan ditengah2 warna biru, diikuti warna merah jambu dia atas dan betul2 ditengah2 warna oren. buat sehingga 3/4 aduna dan kemudian dgn cara yg sama juga tapi kurangkan kepada 2 sudu pula dan akhir sekali 1 sudu.
Kukus adunan selama 1 jam atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment