Wednesday, November 2, 2011

SAMBAL IKAN PENANG

P1270478
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan pilihan, samada ikan merah atau bawal, terpulang
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
5 biji limau kasturi, perah jusnya
1 kuntum bunga kantan, hiris halus
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut, 1 helai hiris halus
1 biji cili merah, dadu kecil
Soa ikan secukupnya
Gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 - 5 biji cili merah
6 biji bawang merah
1/3 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1/2 inci belacan
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan kelar2..Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga garing pada kedua-dua bahagian. Letak dalam bekas sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai dan 1 helai daun limau purut, hingga harum dan terbit minyak. Tambah gula secukup rasa dan 1/2 bahagian hirisan bunga kantan. Kacau rata.
  3. Tambah sos ikan secukup rasa dan juga jus limau kasturi. Masak hingga pekat. Tuang atas ikan tadi dan hias dengan hirisan daun limau purut, baki hirisan bunga kantan dan juga cili merah yang didadu. Hidangkan segera bersama nasi hangat..                                                                                                                                                     p.s.thank you Mat Gebu for sharing this recipe,can imagine yummy...

No comments:

Post a Comment